Natuur

Bananen groeien aan bomen en groenten ontstaan niet in de supermarkt. Voor u logisch, voor kinderen vaak een grote openbaring. De natuur is mooi en leerzaam. Daarom brengen wij onze leerlingen al vroeg in contact met het buitenleven. Zo gaan we in de herfst met leerlingen uit groep 3 op stap naar natuurgebied De Bannink. Dit noemen we het ‘kabouterpad’. 

Groep 4 speurt op De Bannink naar sporen in de natuur. 
Leerlingen uit groep 6 onderzoeken  bodem- en waterdieren in de kolk naast ons speelveld en de uiterwaarden van de IJssel worden door de leerlingen uit groep 7 en 8 bezocht en onderzocht.

Maar we trekken niet alleen de natuur in, we brengen de natuur ook naar de school. In een binnenplaats tussen de lokalen bevindt zich namelijk een ware schooltuin! 

ONZE SCHOOLTUIN

Kleurige bloemen, geurende kruiden, smakelijke groenten, bloeiende fruitbomen, kriebelbeestjes en vogels in alle soorten en maten, alles is te vinden in onze schooltuin.
Leerlingen maken op hun eigen niveau en tempo kennis met de natuur en ons voedsel. Ze ervaren dat beestjes en planten samenwerken om voedsel te laten groeien. Ze leren dat regenwormen de grond bemesten en loswoelen, waardoor er ruimte voor zuurstof ontstaat en plantenwortels beter groeien. Ze leren dat er zonder bijen en andere insecten geen groenten groeien en dat schaduw van de ene plant goed is voor de andere plant.

Activiteiten in de tuin

Elke groep heeft jaarlijks activiteiten in de schooltuin. De kleuters zijn zelfs elk seizoen actief. Zij poten bloembollen in de herfst, helpen vogels de winter door, zaaien bloemen in de lente en proeven van het voedsel in de zomer. Zo zien ze met eigen ogen dat het zaadje dat zij in de grond stopten, later in het jaar een heuse bloem wordt.

Groep 4 plant en zaait in het voorjaar groenten en kruiden. Zij zorgen ook voor het onderhoud van de tuin. In groep 5 mogen de leerlingen zelf oogsten. Dat is een hele ervaring, want de groenten die ze eten en de kruidenthee die ze drinken hebben ze zelf geplant! 
Ook voor de andere groepen ontwikkelen zich allerlei activiteiten. Zij maken bijvoorbeeld een blote-voeten-pad, een insectenhotel of laten een pompoen groeien die ze met Halloween uithollen en van de inhoud soep maken. Kortom: onze schooltuin is een natuurlijke leerplek waar uw kinderen alle zintuigen kunnen gebruiken en inzetten.

Onmisbare ouders

We zien kinderen genieten, maar ook assisterende ouders. Want laten we eerlijk zijn: wat is er voor een ouder of grootouder nu mooier dan de eigen kleine spruit wegwijs te maken in de natuur? Deze tuinouders zijn onmisbaar in het onderhouden van de tuin. We hopen dat ook komend groeiseizoen ouders in de schooltuin bezig willen zijn. 
Wilt u samen met uw kind in de schooltuin aan de slag? Graag! Neem contact op met de leerkracht van uw kind en informeer naar de mogelijkheden.

 

Laatste Nieuws

Openingsweek
Koningsspelen
Afsluiting project
Technobiel
Dode Hoek lessen

Uit het fotoboek

opening (5) kerstdiner (57)
IMGP2333 IMG_0530